Home

Regiunea de sud a republicii moldova

Utilizarea resurselor de apă în regiunea de sud a

 1. Regiunea de Sud a Republicii Moldova ocupă o suprafață de circa 9,2 mii km2 sau 27% din suprafața totală a țării, având o populație de ~700 mii locuitori (17%). Majoritatea teritoriului Regiunii de Sud se află în Spațiul Hidrografic Dunărea-Marea Neagră. În bazinul râului Prut sunt situate majoritatea localităților din.
 2. Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS) - cuprinde 8 raioane: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Ştefan-Vodă, Taraclia, ocupînd 24% din teritoriul Republicii Moldova.Populaţia regiunii constituie 15% din populaţia totală a ţării. Infrastructura localităţilor este compusă din 10 oraşe fără statut de municipiu (dintre care 8 centre raionale) şi 278 localităţi.
 3. Moldova (în engleză Moldavia, în germană Moldau, în franceză Moldavie, în rusă Молдавия, Молдова, în turcă Boğdan, în poloneză Mołdawia) este o regiune istorică și geografică a Europei, delimitată la vest de către Carpații Orientali și la est de către râul Nistru și care corespunde vechiului Principat al Moldovei. În prezent, arealul este împărțit.
 4. 23 martie 2015, Chişinău - 20 de sate şi oraşe mici din regiunea de sud a R. Moldova şi UTA Gagauz Yeri au trecut prima etapă de selecţie în concursul de racordare a instituţiilor publice la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.Comitetul de selectare al Proiectului Energie şi Biomasă, întrunit la finele săptămânii trecute.
 5. INClUZIV24.MD - Portal informațional axat pe regiunea de Sud a Republicii Moldova. Bulgaria trece la moneda euro din 1 ianuarie 2024, fără perioadă de tranziție. În centrul atenției. Localități afectate de ploi în Sudul țării. Ploile puternice din ultimele zile au provocat dezastru nu doar în grădini și pe câmpuri, dar și în.
 6. Chiar dacă situația din țară este una nefavorabilă, secretarii Coalițiilor Locale împreună cu reprezentanții APL-urilor din regiunea de Sud a Republicii Moldova (municipiul Cahul, orașul Cantemir, orașul Leova, orașul Cimișlia și satul Sălcuța, raionul Căușeni), s-au arătat încântați de a colabora chiar și pe timp de.
 7. Abilitarea Coalițiilor locale din regiunea de Sud a Republicii Moldova. 7-3-2020. 0. Orașul Cimișlia este prima localitate din regiunea Sud a Republicii Moldova în care s-a dat start instruirilor în domeniul bugetării participative. Prima sesiune a fost coordonată de către Stanislav Ghilețchi, director adjunct al Institutului pentru.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

 1. Meșteșugurile tradiționale din Regiunea Sud a Republicii Moldova: valorificare turistică pentru păstrarea tradițiilor. In: Patrimoniul cultural: cercetare, valorificare, promovare . Ediția 13, 27-28 mai 2021, Chișinău
 2. Descriere generală - Valul lui Traian. Valul lui Traian - o regiune delimitată pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din partea de sud-vestică a republicii, parte din Câmpia Moldovei de Sud. Spre nord, aceasta reprezintă o câmpie deluroasă, cu versanți lungi, iar spre sud devine mai plană
 3. De asemenea, urmează a fi organizată o taberă de vară pentru inițierea unui număr de 24 tineri din regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova în 4 meșteșuguri tradiționale; să fie înființată Asociația Meșterilor populari din Regiunea de dezvoltare Sud a Moldovei și încheierea Acordurilor de parteneriat cu operatorii de.
 4. Președinta Maia Sandu a fost vineri într-o vizită de lucru în regiunea de sud a Republicii Moldova, anunță un comunicat serviciul de presă al Președinției. Potrivit sursei citate, la Taraclia, șefa statului s-a întâlnit cu locuitorii orașului, cu primari și directori de instituții de învățământ, cu medici de la Spitalul.

Contactează-ne. 2020 - 2024. Orașul Cahul va deveni primul Startup City din regiunea de sud a Republicii Moldova. În regiune vor fi operate mai multe investiții pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locală în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea. PDF | Rezumat. Se cunoaşte că odată cu independența Republicii Moldova, sectorul industrial a suferit o scădere. Se mai spune că Regiunea Sud din... | Find, read and cite all the research. În Regiunea de Dezvoltare Sud (raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Leova, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă), implementarea Programului de granturi locale este realizată de IP CRAION CONTACT-Cahul (Instituția Privată Centrul Regional de Asistență și Informarea ONG din Moldova CONTACT-Cahul).. CRAION CONTACT-Cahul are peste 22 de ani de experiență profesională.

Moldova - Wikipedi

EU4Moldova: Startup City Cahul - laboratoare digitale pentru liceele din regiunea de sud a Republicii Moldova. Echipamente digitale de ultimă generație, conținut adaptat cerințelor actuale și spații modernizate de învățare - sunt câteva beneficii de care se vor bucura 9 licee din regiunea Cahul. În cadrul proiectului. 6 Capitolul 1. Descrierea cadrului geografic și istoric al Regiunii de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județelor Vaslui și Galați, România 1.1 Particularitățile cadrului geografic al regiunilor din arealul proiectului Regiunea de Dezvoltare Sud cuprinde partea de Sud şi Sud-Est a Republicii Moldova. Suprafaţa totală a regiunii este de 7379 km² sau 24,2% din suprafaţa. Echipamente digitale de ultimă generație, conținut adaptat cerințelor actuale și spații modernizate de învățare - sunt câteva beneficii de care se vor bucura 9 licee din regiunea Cahul. În cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul vor fi create mai multe laboratoare digitale complet echipate, care în anul academic curent vor fi utilizate de cca 3000 de elevi și. Directorul Agenției Moldsilva, Dumitru Cojocaru, a întreprins o vizită de lucru în regiunea de sud a Republicii Moldova, informează CURENTUL. Potrivit unui comunicat de presă, la Taraclia, Dumitru Cojocaru a avut o ședință de lucru la Consiliul Raional și a abordat cu președintele de raion, Ivan Paslari, și Autoritățile. din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova au vizitat judeţul Dâmboviţa Buletin Informativ nr. 380 /1 - 5 august 2018 Publicație editată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia Argeș /Au început lucrările pentru modernizarea, restaurarea și consolidare

Republica Moldova este situată în regiunea de sud-est a Europei, în nord-estul Balcanilor, pe un teritoriu cu o suprafaţă de 33 843,5 km 2. La vest se învecinează cu România, iar la nord, est şi sud cu Ucraina Republicii Moldova de Legislatura a XI-ea. Prima ședință a noului Legislativ va avea loc luni, 26 iulie. Am avut o zi plină azi în regiunea de sud a republicii. La Taraclia, m-am întâlnit cu locuitori ai orașului, cu primari și directori de instituții de învățământ, cu medici de la Spitalul raional și cu antreprenori locali.. Președinta Maia Sandu a fost vineri într-o vizită de lucru în regiunea de sud a Republicii Moldova, anunță un comunicat serviciul de presă al Președinției. Chișinău 89.6 MHz FM Ungheni 93.8 MHz FM Tighina 106.1 MHz FM Cahul 93.3 MHz FM Edineț 96.4 MHz FM Briceni 99.0 MHz FM Drochia 107.1 MHz F /MOLDPRES/. În regiunea de sud a Republicii Moldova vor activa opt centre de suport în afaceri. Lansarea acestora a avut loc astăzi la Căușeni, transmite MOLDPRES. Astfel, patru centre de suport în afaceri, create prin proiectul european Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor, vor. Cooperarea regională este o parte componentă a diplomaţiei multilaterale a Republicii Moldova şi se manifestă prin dezvoltarea relaţiilor politice, de securitate şi comercial-economice în cadrul organizaţiilor şi iniţiativelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, arealul Dunării şi regiunea extinsă a Mării Negre

20 de sate şi oraşe mici din regiunea de sud a Republicii

Teza de licenta - Evaluarea resurselor turistice culturale în Regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova și perspectivele de valorificare a lor - ID:02677 - Volum 64 pagini Categoria : Turis La data de 3 decembrie 2014, în cadrul Agenției Apele Moldovei s-a desfășurat ședința cu elaboratorii şi potenţialii beneficiari ai proiectului privind Elaborarea unui program de îmbunătăţire a infrastructurii de alimentare cu apă şi de apă uzată în regiunea de sud a Republicii Moldova - Studiu de pre-fezabilitate.Ședința a fost prezidată de către dl

INClUZIV24.MD - Portal informațional axat pe regiunea de ..

Activitățile Coalițiilor Locale din regiunea de Sud a

Abilitarea Coalițiilor locale din regiunea de Sud a

Adresa: Republica Moldova MD-3900. or. Cahul, şos. Prieteniei 1. Tel. (299)3-21-78. E-mail: bv.sud@customs.gov.md. Șef al Biroului Vamal SUD - Veaceslav GOIAN. Șef djunct al Biroului Vamal SUD - Andrei BOTNARI. Șef djunct al Biroului Vamal SUD - Antonina VIDRAȘCO La data de 08 iulie 2021, Consiliul Raional pentru Participare Cahul, s-a convocat în ședința de lucru lunară. AO Centrul CONTACT-Cahul anunță concurs deschis pentru selectarea unei companii care va elabora 4 videografice. Peste 20 de reprezentante ale ONG-urilor, Grupurilor de Inițiativă Locală și Autorităților Publice Locale. Menționăm că în perioada 24-26 septembrie, o delegație a Republicii Moldova, condusă de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a întreprins o vizită oficială în regiunea Tirolul de Sud din Republica Italiană. Scopul vizitei a fost preluarea bunelor practici de elaborare și implementare a politicilor. Zona de Securitate.md este prima platformă din Republica Moldova creată pentru a reflecta situația din Zona de Securitate și regiunea transnistreană. Limităm pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și promovarea imaginii Republicii Moldova ca stat integru în limitele frontierei recunoscute la nivel internațional De știut. Moldova (România) este parte a regiunii istorice Moldova care a fost în Evul Mediu și după Principatul românesc Moldova, de care au mai aparținut și teritoriul actual al Republicii Moldova și Bucovina de Nord care acum este zonă a Ucrainei

Meșteșugurile tradiționale din Regiunea Sud a Republicii

 1. Toate cursele auto spre regiunea de Centru-Sud a Republicii Moldova, anulate. 21 aprilie 2017, 11:56 de. Iurii Botnarenco. Cea mai mare parte a ciclonului se răsfrânge asupra zonei de centru şi de sud a Republicii Moldova, a declarat Ghenadie Roşca pentru IPN
 2. lași an 2018, regiunea Sud deține o pondere de 30,19 %, regiunea Centru - de 21,89 %, regiunea uTA găgăuzia - de 9,69 %, mun. Chișinău - de 0,39 % (figura 2a). În anul 2018 suprafața terenurilor arabile însă-mânțate cu culturi tehnice a crescut cu 20,49 % față de anul 2013 și deține o pondere de 40,92 % din totalul de
 3. Din punct de vedere geomorfologic, regiunea Ștefan Vodă face parte din Câmpia de Sud a Moldovei. R egiune delimitată pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată (IGP) Ștefan Vodă începe din partea de sud a teraselor Nistrului Inferior și se extinde spre Stepa Bugeacului. Aceasta este definită de un relief fragmentat, pe alocuri descrisă de un.
 4. Directorul Agenției Moldsilva, Dumitru Cojocaru, a întreprins o vizită de lucru în regiunea de sud a Republicii Moldova. După cum informează TRIBUNA, potrivit unui comunicat de presă, la Taraclia, Dumitru Cojocaru a avut o ședință de lucru la Consiliul Raional și a abordat cu președintele de raion, Ivan Paslari, și Autoritățile Publice Locale de nivelul I și II aspecte.
 5. Pe data de 04.08.2021, Ambasadorul Dmitri Croitor a avut o discuție telefonică cu Președintele companiei din Republica Moldova, care a îndreptat 5 elicoptere în Turcia, pentru a participa la operațiunea de stingere a incendiilor din regiunea de sud a țării, se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei Republicii Moldova în Republica.

Legea privind dezvoltarea regională corespunde aspirațiilor Republicii Moldova de integrare europeană și prevede crearea a două regiuni de nivel european NUTS II (Nord, Centru), precum și a regiunilor mai mici de nivelul NUTS III (Sud, UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană și municipiul Chișinău). Strategia națională de dezvoltare. GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA HOTĂRÎRE nr._____ din_____ Chişinău 5 cu privire la aprobarea Planurilor de gestionare a riscului de inundaţii În temeiul art. 49 alin. (1) al Legii apelor nr. 272/2011 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 81, art. 264), Guvernul HOTĂRĂŞTE: 1. Se aprobă Regiunea Moldova. Localizare: Regiunea Moldova din România este situată în partea de nord-est și de est a țării, iar regiunile cu care se învecinează sunt: Bucovina și Transilvania la vest, Muntenia la sud și Dobrogea la sud-est. În partea de nord se află Ucraina, iar la est Republica Moldova. Suprafaţă: 37.620 km². Populaţie Galați este un județ în regiunea Moldova din România.Județul Galati face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est (împreună cu județele Vrancea, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea), din Euroregiunea Dunării de Jos (alături de raioanele din sudul Republicii Moldova și vestul Ucrainei) precum și din Zona Economica Libera Galați-Giurgiulești-Reni

Valul lui Traian regiune viticolă din Republica Moldov

Asociația pentru Politica Externă a organizat trei sesiuni de informare în regiunea Centru a Republicii Moldova (în or. Orhei, Anenii Noi și Chișinău). Scopul acestor evenimente a fost informarea reprezentanților organizațiilor societății civile (OSC) la nivel local despre oportunitățile acestora de a beneficia de suport financiar nerambursabil în cadrul proiectului. Imaginea și oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova promovate în Asia de Sud-Est 04/25/2019 - 16:30 Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, întreprinde o vizită de lucru în regiunea Asiei de Sud-Est. Scopul vizitei fiind promovarea imaginii și oportunităților investiționale ale. 6 / Tortura și relele tratamente în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană: Probleme asumate și responsabilități eludate - FIDH II. Cadrul juridic general republica moldova pe scurt Republica Moldova, situată în partea de Sud a Europei de Est se învecinează cu România la Vest și cu Ucraina la Est, Nord și Sud

MAEIE condamnă așa-zisele alegeri prezidențiale din regiunea Abhazia a Georgiei . Publicat: Mon, Abhazia și Țhinvali/Osetia de Sud. poziția principială a Republicii Moldova de a sprijini în continuare eforturile întreprinse în vederea reglementării politico-diplomatice a conflictului în jurul celor două regiuni. Relieful Republicii Moldova este format predominant din dealuri joase şi câmpii. Înălţimea maximă este de 429m. Jumătatea Nordică are aspectul unui podiş (cuprinzând Platoul Moldovei, Podişul Nistrului şi Podişul Moldovei Centrale), iar partea de sud este o câmpie care inclină spre Dunăre şi Mare (Câmpia Moldovei de Sud ş

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a înregistrat la sfârșitul lunii mai o sesizare privind interpretarea dispozițiilor art. 11 din Constituția Republicii Moldova. Obiectul sesizării se referea la faptul dacă dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare ale unor state sau sub mandat internațional contravine sau nu prevederilor art. 11 din Constituție În perioada 24-25 septembrie, o delegație a Republicii Moldova, condusă de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a întreprins o vizită oficială în regiunea Tirolul de Sud din Republica Italiană. Scopul vizitei a fost preluarea bunelor practici de elaborare și implementare a politicilor lingvistice în sistemul. Tinerii din regiunea de nord a Republicii Moldova cunosc care sunt oportunitățile Învățământului Dual 19.11.2020 În luna noiembrie 2020 au fost finalizate cu succes o serie de activități de informare și sensibilizare a tinerilor, elevilor și cadrelor didactice din regiunea de nord a țării cu privire la avantajele. La sfîrşitul perioadei siluriene, regiunea de sud a teritoriului republicii a suferit mişcări intense de adîncire, aici formîndu-se strate groase de roci carbonatice şi terigene (aleurolite, argilite, calcare, mai puţin gresii). Grosimea totală a depunerilor siluriene pe teritoriul Republicii Moldova este de 450-500 m Georgia și regiunea sa rebelă Osetia de Sud, după 10 ani de la război. Amintiri ale noncombatanților. 16 august, 2018. Diana Răileanu. Teritoriu ocupat de Rusia, lângă satul georgian Nikozi, în apropiere de capitala sud-osetină Țhinvali, mai 2018

Este magistru în economie, absolvind Academia de Administrare Publică a Republicii Moldova. Anterior, funcția de director al ADR Sud a deținut-o Maria Culeșov, care a activat în acest post în perioada 2009-2021. foto ADR Sud Vinificatorii din Republica Moldova și-au prezentat vinurile sale potențialilor parteneri, dar și publicului larg, au fost organizate degustări și prezentări cu comercializarea producției. În total, la eveniment a fost prezentată producția vinicolă a 4 vinării din zona de sud a Republicii Moldova Delegaţia Republicii Moldova a chemat comunitatea OSCE, în particular mediatorii şi observatorii în formatul 5+2, să-şi consolideze eforturile în scopul asigurării protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, aflată sub controlul structurilor de la Tiraspol Reprezentant medical (regiunea de Nord a Republicii Moldova) Cerințe față de candidați: - abilități de comunicare și relaționare; - grad înalt de responsabilitate; - punctualitate și onestitate; - studii superioare ( medicina sau farmacie prezinta avantaj); - experiență în domeniu - cunoașterea limbilor romană și rusă.

Anunțul a fost făcut joi, 5 august, de Ambasada Republicii Moldovei în Turcia. Ambasadorul Dmitri Croitor a avut o discuție telefonică pe data de 4 august cu președintele companiei din Republica Moldova, care a îndreptat 5 elicoptere în Turcia, pentru a participa la operațiunea de stingere a incendiilor din regiunea de sud a țării. IPP. 12.12.2002, 00:00. Noile frontiere in Europa de Sud-Est si impactul lor asupra stabilitatii in regiunea Initiativei Central Europene (ICE) Ion Stavila. Problema frontierelor in politica externa a Republicii Moldova Victoria Umanet. Colaborarea Republicii Moldova in cadrul Initiativei Central Europene Andrei Stratan Publicat 2010 La sesiunea dată au participat 35 de persoane din raioanele situate în regiunea Centru a Republicii Moldova, care au beneficiat de informații privind cadrul de monitorizare recomandat pentru măsurarea includerii abordării integrate a domeniului DMD la nivel de raion și municipiu, precum și date statistice rezultate din procesul de. Astăzi, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a fost semnat contactul de antrepriză pentru lucrările Construcția apeductului Magistral Leova Iargara. Valoarea totală a contractului este de circa 3 milioane Euro sau peste 60 milioane de lei, dintre care 2,4 milioane Euro sunt oferite de Guvernul Republicii Federale Germania prin Agenția de Cooperare.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia este o instituţie neguvernamentală, non profit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care funcţionează în domeniul dezvoltării regional Dreptul la educaţie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. şi atitudinea comunităţii internaţionale * Helsinki Monitor 2003, Volume 14, No. 2, pp. 101-116 . Autori: Oldrich Andrysek şi Mihai Grecu ** Introducere . După trecerea a aproape doispre zece ani de la obţinerea independenţei, Republica Moldova rămâne încă o. Indepartarea de ocean a teritoriului Republicii Moldova determina caracterul continental al climei, manifestat printr-o cantitate de precipitatii mai redusa, o amplitudine anuala medie (diferenta dintre mediile lunare maxima si minima din cursul anului) mai mare a temperaturilor aerului s.a. Vecinatatea Marii Negre are o influenta mica asupra. Studiul de politici Atractivitatea investițională a Republicii Moldova, cu un set de recomandări specifice pentru politica națională de dezvoltare regională; Profilul investițional Probleme și soluții investiționale în Regiunea de Dezvoltare Nord , cu un set de recomandări de politici și tehnice pentru fiecare din cele.

Ariile protejate din regiunea de centru a Republicii Moldova. Toamna aceasta am participat la cea dea VIII-a ediţie a Conferinţei Ştiinţifice a Tinerilor Cercetători. Am scris primul meu articol ştiinţific/abstract, care a fost şi prima mea publicaţie Pe ordinea de zi preliminară sunt fixate 3 subiecte, inclusiv și hotărârea cu privire la acordarea votului de încredere a Programului de activitate a Guvernului în frunte cu Natalia Gavrilița și a întregii liste. Vedeți și Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 6 august 202 Situația privind sănătatea și nivelul de pregătire Republica Moldova este un stat situat în sud-estul Europei, suprafața de 33851 km2, populația - 2680 mii persoane, densitatea 124 pers/km2 (Tabelul. 1). Se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la nord, est și sud și cu teritoriul din regiunea de est (Transnistria) INClUZIV24.MD - Portal informațional axat pe regiunea de Sud a Republicii Moldova. Bulgaria trece la moneda euro din 1 ianuarie 2024, fără perioadă de tranziție. În centrul atenției. Localități afectate de ploi în Sudul țării. Ploile puternice din ultimele zile au provocat dezastru nu doar în grădini și pe câmpuri, dar și în.

Numele de Transnistria (în rusă: Приднестровье, în ucraineană: Придністров'я) desemnează trei teritorii: . De jure regiunea autonomă oficial numită Unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, din componența Republicii Moldova, aflată la răsărit de Nistru (câteva comune aparținând raionului Dubăsari au ales obedința acestei regiuni) Regiunea de Dezvoltare Nord (abreviat RDN) este o regiune de dezvoltare care include municipiul Bălți și 11 raioane: Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei și Soroca, cu o suprafață de circa 10,014 km2, ceea ce reprezintă aproximativ 32,9% din suprafața totală a Republicii Moldova.. Republica Moldova este un stat situat în sud-estul Europei.Se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la nord, est și sud. Republica Moldova este un stat fără ieșire directă la mare, însă are ieșire la Dunăre pe o fâșie de 430 de metri la extremitatea sa sudică, prin intermediul căreia are acces potențial și la Marea Neagră. În procesul dezmembrării Uniunii.

Regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova - WikipediaRepublica Moldova - Moldova - Wikipedia : MoldovanHarta Moldova, drapel Moldova, statistica Moldova, hartiMoldova CarteȘtefan Vodă - Wine of Moldova